Výsměch „bílým“ fotbalistům. A pak německá zelená poslankyně už jen mazala a vysvětlovala

Uveřejněno dne 24 června 2024 000 8:00

Místopředsedkyně německého Bundestagu Katrin Göringová-Eckardtová ze strany Zelených se postarala o pořádný rozruch. Vyjádřila se totiž k probíhajícímu fotbalovému šampionátu a učinila tak způsobem, za který se posléze musela omlouvat. Vyslechla si větu o rasismu.

 
Výsměch „bílým“ fotbalistům. A pak německá zelená poslankyně už jen mazala a vysvětlovala
Foto: worldwide.com
Popisek: Fotbal, ilustrační foto
 
Katrin Göringová-Eckardtová měla radost, že německý tým porazil Maďarsko 2:0 a zásadně k tomu přispěli hráči, jejichž předkové nebyli Němci.

„Tento tým je opravdu skvělý. Představte si na chvíli, že by tam byli jen bílí němečtí hráči,“ cituje její tweet list Die Welt.

Katrin Göringová-Eckardtová promlouvá

Právě tento její status vyvolal řadu ostrých reakcí.

„Připadá mi opravdu znepokojivé, když jsou lidé v Německu posuzováni podle barvy pleti. Kolegyně by měla tento text rychle smazat,“ napsal na X zákonodárce z řad liberální FDP Wolfgang Kubicki.

Katrin Göringová-Eckardtová promlouvá

Proto se za něj posléze omluvila. A smazala ho.

„Smazala jsem svůj tweet. Omlouvám se za způsob, jakým jsem to formulovala. Naštvalo mě, že 21 % Němců by si myslelo, že by bylo lepší, kdyby v národním týmu bylo více ‚bílých‘. Jsem na tento tým hrdá a doufám, že dokážeme přesvědčit i těch 21 %,“ napsala na sociální síti X.

Rozčílení nad tím, proč se taková anketa vůbec dělá, vyjádřil před mistrovstvím i trenér německého týmu Julian Nagelsman.

Katrin Göringová-Eckardtová promlouvá

Odborník na extremismus Ahmad Mansour političku z řad Zelených taky nešetřil. „Každý, kdo diskutuje o barvě pleti hráčů v německém národním týmu, praktikuje rasismus, bez ohledu na motivaci, která za tím stojí.“

Katrin Göringová-Eckardtová promlouvá

Německý veřejnoprávní rozhlas WDR před několika týdny uveřejnil průzkum, ve kterém skutečně zaznělo, že by bylo lepší, kdyby v německém národním týmu hrálo více bílých hráčů. Tento názor vyslovil každý pátý respondent.

„Dvě třetiny dotázaných se o složení národního týmu vyjádřily pozitivně: 66 procent si myslí, že je dobře, že v německém týmu nyní hraje mnoho fotbalistů s migrantským původem. Ve stejném průzkumu ale 21 procent dotázaných uvedlo, že by pro ně bylo lepší, kdyby v německé reprezentaci hrálo více hráčů s bílou pletí. Většina respondentů (65 procent) s tímto tvrzením nesouhlasí nebo rozhodně nesouhlasí,“ vyložil veřejnoprávní vysílatel.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

TOPlist