Dánsko uvalí na své zemědělce uhlíkovou daň. Jako první na světě

Uveřejněno dne 27 června 2024 000 8:00

Dánsko se rozhodlo zavést novou daň z emisí ze zemědělských podniků. Mělo by se jednat o jednu z prvních uhlíkových daní ze zemědělství na světě, která severské zemi pomůže s dosažením klimatických cílů. Nová zemědělská daň bude v roce 2030 činit 300 dánských korun (zhruba 998 korun) za jednu vypuštěnou tunu oxidu uhličitého do ovzduší.

ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Inspiraci Dánové hledali na Novém Zélandu. Tamní politici už před několika lety avizovali, že o uvalení tohoto daňového břemena uvažují. V posledních týdnech ale i kvůli nepříliš ideální ekonomické výkonnosti novozélandská vláda oznámila, že zpoplatnění emisí ze zemědělských podniků odloží nejpozději do roku 2030, píše agentura Bloomberg.

V roce 2035 budou dánští zemědělci za jednu vypuštěnou tunu oxidu uhličitého do ovzduší hradit dokonce 750 dánských korun (asi 2 500 korun). Mírnou útěchou pro farmáře budou alespoň přívětivější daňové odpočty a počítá se také se státními subvencemi v hodnotě 40 miliard dánských korun (cca 135 miliard korun).

Zisky v zemědělství se propadly o dvě miliardy více, než statistici čekali

Před zavedením nové daně probíhala od letošního února dlouhá jednání, na kterých se kromě zemědělců podíleli také zástupci potravinářského sektoru, organizace na ochranu přírody i dánská vláda, která vycházela hned z několika expertních analýz, jež se týkaly mimo jiné i dopadů nového daňového břemena do praxe.

Dánští zemědělci se řadí k největším vývozcům vepřového masa i mléčných výrobků v Evropské unii. Zároveň se ale jedná o jedny z největších producentů emisí. Odborníci odhadují, že dánský plán v kontextu nové daně by měl v roce 2030 snížit emise skleníkových plynů o 1,8 milionu tun.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/dansko-uhlikova-dan-zemedelstvi-novy-zeland-bremeno.A240625_145832_eko-zahranicni_jla

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

TOPlist