Aerolinky zavádějí kvůli EU eko příplatek. Začíná Lufthansa, chystají se Smartwings

Uveřejněno dne 1 července 2024 000 8:00

Cestující letecké společnosti Lufthansa budou muset platit ekologický příplatek. S platností od počátku příštího roku se bude týkat všech letů ze zemí Evropské unie, Velké Británie, Norska a Švýcarska. Vedení aerolinky se rozhodlo na zákazníky přenést část nákladů, které vyplývají z nových ekologických předpisů Evropské unie. Následovat budou i další aerolinky, včetně tuzemské společnosti Smartwings.

ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Lufthansa

Pokud zákazník německé letecké společnosti Lufthansa zakoupí letenku s odletem v roce 2025, musí už nyní hradit takzvaný ekologický příplatek. Jeho přesná výše se odvíjí od vzdálenosti letu i od konkrétního zvoleného tarifu, píše deník Spiegel. V případě dálkových letů v první třídě se může vyšplhat až na 72 eur (asi 1 800 korun).

Na trase mezi německým Frankfurtem a britským Londýnem činí ekologický příplatek celkem 4 eura (100 korun). Pokud chce pasažér zakoupit letenku z Frankfurtu do amerického New Yorku, musí počítat s dodatečnými náklady ve výši 9 eur (225 korun). Server Hessenschau každopádně upozorňuje, že informace o dodatečném ekologickém příplatku je v případě koupě či rezervaci letenky poměrně ukryta pod políčkem „Podrobnosti o ceně“.

Nové aerolinky nabízejí letenky pro psy, cena začíná na 6 000 dolarech

„Příplatek má pokrýt část neustále se zvyšujících nákladů, které souvisí s regulačními požadavky na ochranu životního prostředí. Skupina Lufthansa nemůže nést tyto náklady sama,“ uvedla k novému poplatku mluvčí německé aerolinky. Společnost se hájí tím, že z nových ekologických předpisů Evropské unie vznikají podniku miliardové náklady.

Na podobném poplatku pracuje i společnost Smartwings. „Poplatek vycházející z požadavku souboru nařízení Evropské komise zaměřených na ochranu životního prostředí bude skupina Smartwings do cen letenek aplikovat na všechny lety od 1. ledna 2025. Jedná se o další náklad, který je na leteckou dopravu ze strany Evropské unie uvalen. O jeho výši budeme včas informovat,“ dodala pro iDNES.cz tisková mluvčí aerolinky Vladimíra Dufková.

Aerolinky bojují s vyššími náklady

Konkrétně musí letecké společnosti od počátku příštího roku přimíchat do pohonných hmot minimální podíly alternativních paliv. Dalším nákladovým faktorem je systém pro obchodování s emisemi, což se dotkne i aerolinek.

Ceny letenek padají, po Evropě i pod tisíc korun. Zdražily však kufry

Lufthansa se také odvolává na mezinárodní letecký systém Corsia, podle kterého je třeba na část škodlivých emisí skleníkových plynů zakoupit certifikáty pro projekty na ochranu klimatu. Šéf Lufthansy Carsten Spohr k tomu nedávno řekl, že ohrožují evropské letectví, neboť lety od konkurentů mimo Evropu přes dubajský nebo istanbulský uzel budou výrazně levnější.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/doprava/lufthansa-eu-ekologicky-priplatek-aerolinie.A240628_131819_eko-doprava_jla

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

TOPlist