Aktivisté se přilepili na plochu letiště ve Frankfurtu, ochromili provoz

Uveřejněno dne 29 července 2024 000 8:00

Klimatičtí aktivisté ve čtvrtek ráno narušili provoz na největším německém letišti ve Frankfurtu nad Mohanem. Přilepili se na letištní plochu. Zrušeno muselo být asi 140 letů. Provoz byl po sedmé hodině ranní obnoven, po zbytek dne ale budou mít lety zřejmě zpoždění.

„Vzhledem k probíhající demonstraci na letišti jsou lety v současné době pozastaveny. Žádáme cestující, aby na letiště prozatím nejezdili,“ uvedlo letiště ráno na síti X a požádalo cestující, aby si zkontrolovali stav svých letů a počítali s delší dobou na cestu. Po sedmé hodině ranní byl provoz obnoven. Zrušeno bylo asi 140 z celkového počtu 1 400 čtvrtečních letů. „Po zbytek provozního dne lze očekávat zpoždění,“ dodalo později letiště.

„Vyhrazujeme si právo podniknout právní kroky. Pachatelům hrozí vysoké tresty,“ uvedl mluvčí letiště Christian Engel.

Akci aktivistů stejně jako ve středu politici odsoudili. Hesenský premiér Boris Rhein, v jehož spolkové zemi letiště leží, demonstranty kritizoval za nezodpovědné a zločinné snahy. „Jde jim jen o to napáchat co největší škody,“ řekl. Spolkový ministr dopravy Volker Wissing vyzval k co nejtvrdšímu potrestání.

Situaci monitoruje i pražské letiště. „V souvislosti se situací na letišti ve Frankfurtu zatím neevidujeme žádné zrušené odlety ani přílety,“ uvedlo na síti X. Cestujícím však přesto doporučuje, aby sledovali stav svého letu.

Klimatičtí aktivisté se přilepili na letištní plochu ve Frankfurtu, ochromili...
Klimatičtí aktivisté se přilepili na letištní plochu ve Frankfurtu, ochromili...

Klimatické hnutí Poslední generace (Letzte Generation) uvedlo, že šest protestujících přestřihlo plot a dostalo se k různým místům kolem ranveje frankfurtského letiště, kde se následně přilepili.

S sebou měli také plakáty s nápisy „Ropa zabíjí“. Policie předpokládá, že počet aktivistů byl spíše dvojciferný.

Klimatičtí aktivisté se přilepili na letištní plochu ve Frankfurtu, ochromili provoz.(25. července 2024)
Klimatičtí aktivisté se přilepili na letištní plochu ve Frankfurtu, ochromili provoz.(25. července 2024)
Klimatičtí aktivisté ve čtvrtek ráno narušili provoz na mezinárodním letišti ve Frankfurtu nad Mohanem. Veškeré vzlety a přistání musely být zrušeny. (25. července 2024)

Klimatičtí aktivisté ve čtvrtek ráno narušili provoz na mezinárodním letišti ve Frankfurtu nad Mohanem. Veškeré vzlety a přistání musely být zrušeny. (25. července 2024)

„Několik klimatických aktivistů v současné době blokuje letištní plochu. Letecký provoz byl zcela pozastaven,“ citoval ráno Bild mluvčího spolkové policie na frankfurtském mezinárodním letišti Jörna Martinssena. Aktivisté vtrhli dovnitř krátce po páté hodině ranní.

„První hlášení jsme obdrželi v 5.20 hodin,“ pokračoval mluvčí. Na největším německém letišti od časných ranních hodin nic nefungovalo – a to v době letních prázdnin.

Klimatičtí aktivisté zastavili provoz letiště Kolín-Bonn. Přilepili se na plochu

Klimatické hnutí ve čtvrtek zopakovalo svůj požadavek, aby německá vláda pomohla zformovat a podepsat celosvětovou dohodu, která by upravovala postupné ukončení těžby ropy, plynu a uhlí do roku 2030.

Jedním z demonstrantů, který se na frankfurtském letišti přilepil k ranveji, byl 25letý Yannick. Ten se už loni dostal do novin, když se nedostavil k soudu za silniční blokády a místo toho odletěl do jihovýchodní Asie na dovolenou. Původní informace udávaly, že volno strávil s partnerkou na Bali, ve skutečnosti ale pobýval v Thajsku.

Za cestu čelil tvrdé kritice od komentátorů i politiků, kteří mu vyčítali, že se v Německu na protest proti fosilním palivům lepí k silnicím, zároveň si ale nedělal těžkou hlavu ze spotřebovaného kerosinu během dálkového letu do Asie. Za Yannicka se tehdy postavilo hnutí Letzte Generation, podle kterého je třeba rozlišovat soukromí a veřejné kroky aktivistů. „Let si oba zamluvili jako soukromé osoby, nikoli jako klimatičtí aktivisté,“ uvedlo tehdy hnutí.

Na svůj sporný let Yannick na videu sám upozornil, když řekl, že ho někteří možná znají jako toho, co letěl na Bali. „Tehdy jsem se rozhodl, stejně jako nyní tisíce lidí zde, nastoupit do letadla. V tom ale není problém. Problém je to, že vláda k nám musí být konečně upřímná. Naše vláda každoročně podporuje letecký průmysl daňovými výhodami za miliardy eur,“ řekl.

Klimatičtí aktivisté z hnutí Poslední generace blokovali německé letiště i ve středu. Trojice z nich se brzy ráno narušila provoz mezinárodního letiště Kolín-Bonn, když se přilepila na plochu jednoho z koridorů pro přesun letadel. Na místě zasahovala policie. Provoz na letišti se podařilo obnovit po třech hodinách.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/klima-aktiviste-letiste-doprava-protest-zivotni-prostredi.A240725_071319_zahranicni_ikro

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

TOPlist