Regulovaná cena elektřiny poroste kvůli modernizaci a obnově sítí

Uveřejněno dne 30 srpna 2024 000 9:34

Regulovaná část elektřiny bude v příštích letech zdražovat. Kromě jiného proto, že je třeba výrazně posílit a modernizovat přenosovou a distribuční soustavu. Firmy investují do samotného elektrického vedení sítě i do rozvoden už letos desítky miliard. Rostoucí výdaje souvisejí třeba s rozvojem elektromobility, solárních panelů, ale i s vyšším přenosem elektřiny do a ze zahraničí. Třeba ČEPS zvýší výdaje o víc než 50 procent.

„Společnost ČEPS v minulosti investovala něco kolem pěti miliard korun ročně. Už nyní a do budoucna bude investovat něco kolem osmi miliard korun. Zejména, abychom byli schopni více přenášet elektrickou energii z a směrem k distributorům. A pak aby přenosová soustava byla schopná více importovat elektrické energie ze zahraničí,“ vysvětlil místopředseda představenstva ČEPS Svatopluk Vnouček.

Například nová transformovna na jihozápadě Prahy se bude podílet třeba na dodávkách elektřiny do nových domů a bytů. Posílit má právě distribuční soustavu. Společnost ji stavěla necelé tři roky a v provozu je od minulého září. Celkové náklady byly asi 250 milionů korun.

Kromě nadzemního vedení elektřinu rozvádí také kabely v podzemí. Třeba tunely pod pražským Karlínem měří přes jeden kilometr a neustále se přistavují.

FAKTA

Přenosová a distribuční soustava

Právě do obnovy a modernizace sítí teď společnost PREdistribuce investuje asi dvě miliardy ročně. Během dalších šesti let plánuje vydat 19 miliard. „Děláme už jenom chytré sítě, kde jsou kabely s optickou trubičkou, abychom dokázali dálkově monitorovat, řídit, přepínat síť, plus budeme připojovat obnovitelné zdroje, které i v Praze vznikají,“ upřesnil předseda představenstva PREdistribuce Milan Hampl.

Obliba fotovoltaik

Stoupající počet fotovoltaik ještě častěji zvyšuje nároky na sítě mimo hlavní město. Třeba v okolí Chomutova kapacita naroste díky rozvodně, kterou distributor právě modernizuje. Rekonstrukce vyjde asi na 185 milionů korun a hotová má být koncem příštího roku. „Rozvodna primárně zásobí město Chomutov, kabelovou síť, rozvody a přilehlé obce,“ doplnil manažer útvaru obnova distribuční soustavy ČEZ Distribuce Michal Matejov.

ČEZ loni vydal na investice do distribučních sítí 17 miliard, asi o šest miliard víc než před čtyřmi lety. „Jednak do obnovy sítě jako takové, jednak do jejího rozšíření a do schopnosti přizpůsobit se novým trendům v energetice,“ sdělil člen představenstva a ředitel divize finance Martin Novák.

A víc vynakládá i třetí distributor na českém území. EG.D letos do sítí investuje přes osm miliard korun, to je zhruba o dvě miliardy víc než loni.

odkaz

Boom malých fotovoltaik v Česku nekončí, předstihly i ty velké

Solární panel, ilustrační foto

Stovky korun navíc ročně

Vyšší investice se projeví i v takzvané regulované složce ceny energií a tedy i ve fakturách spotřebitelů. „Konkrétní být určitě nemůžeme, regulovaná složka je vyhlašovaná každý rok cenovým rozhodnutím, které ERÚ vydává v listopadu. Nárůst bude v tomto případě pozvolný, ale investice a provoz obnovitelných a dalších nových zdrojů v síti se samozřejmě projeví,“ upozornil mluvčí ERÚ Michal Kebort.

Podle oborového sdružení by si tak domácnosti v následujících letech mohly připlatit stovky korun ročně navíc. Záležet bude i na dotacích, které do oblasti půjdou.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/regulovana-cena-elektriny-poroste-kvuli-modernizaci-a-obnove-siti-352355

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

TOPlist