Prodeje kár na baterky se Vokswagenu hroutí … socialisté a Zelení ale trvají na tom, že jedinou cestou vpřed je více elektro-mobility!

Uveřejněno dne 13 září 2024 000 12:34

Vokswagen je na pokraji zkázy. Němečtí socialisté a Zelení navrhují řešení toho problému, jaký sami způsobili.

Ty špatné zprávy o Volkswagenu nikdy nekončí, ale nikdo z politiků nemá chytré nápady. Na světlo vychází ty nejdivnější věci. Ministr hospodářství Dolního Saska za socialistickou SPD, pan Olaf Lies, až do vydání tiskového prohlášení neměl žádné nápady ohledně těchto událostí a problémů uvedeného výrobce, ačkoliv 12 % akcií Volkswagenu drží právě tato spolková země.

On sám však nezasedá v dozorčí radě. Kdysi sice ministr hospodářství této země v radě zasedal, byl však nahrazen ministryní kultury od Zelených. Nikoliv z důvodů kompetence, nýbrž spíše protože je členkou strany Zelených a v Dolním Sasku je místopředsedkyní vlády. Mluví ti dva spolu někdy? Těžko říct.

Takže pan Lies se před touto situací ocitl nepřipraven a v médiích jen prohlašoval, že problémy Volkswagenu způsobily ceny energií v Německu. Těžko si představit, co by se třeba dělo, kdyby v zemi bylo dovoleno, aby její dvě jaderné elektrárny směly pokračovat v provozu, to odstavení ale přišlo jako rozhodnutí spolkové vlády. Rovněž je dost šílené, že ty ceny rostu v důsledku přechodu na zelené energie a restrukturace sítě. Takže to je od pana Liese samo-naplňující proroctví, přičemž ten problém navrhl vyřešit novými dotacemi.

Jenže poptávka spotřebitelů se hroutí a ti, ať z jakýchkoliv důvodů, kupují příliš málo elektrických aut. Tento propad v počtech registrací nepostihuje jen Volkswagen a navíc se propadá i u aut se spalovacím motorem, což hodně vypovídá o ekonomické situaci Německa. Podle Spolkového úřadu silniční dopravy se počet registrací nových aut propadl o 28 % oproti stejnému měsíci loni. Ovšem počet registrací elektro-aut se propadl o skoro 70 %. Volkswagenu však stejně jasně sdělili, že vpřed existuje jen jediná cesta, a tou je e-mobilita.

Ovšem je překvapivé, že závody, které stále vyrábí auta se spalovacími motory, si pořád vedou velice dobře.

Čím dál častěji čteme, že současný spolkový ministr hospodářství Robert Habeck (strana Zelených) v roce 2019 prohlásil, že Volkswagen může přežít jedině, pokud bude vyrábět elektro-auta za méně než 20 000 eur. Tím faktorem s největším podílem na nákladech na e-auto je nejspíš baterie vozu. U malých aut má větší dopad na cenu než u středně velkých. Baterie může obnášet mezi 30-40 % ceny vozidla. Když je i malé auto jako Fiat 500 v elektrické verzi o 30 0 dražší než spalovací verze, tak to dilema začíná vypadat jasně. Ceny baterií se propadnou jedině s masovou produkcí a výrobci mají pořád daleko k dosažení toho zlevnění. Je to takový problém vejce a slepice. Výrobce Volvo, které má čínského vlastníka, tedy podle T-Online upustil od plánu na 100 % elektrických vozů do roku 2030.

Zdroj:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

TOPlist