V Itálii vyšetřují závažné podvody ve výzkumu škodlivosti GMO

Uveřejněno dne 8 února 2016 000 8:44

Jsou geneticky vylepšené organismy bezpečné? Můžete je bez obav pohladit? Nebo dokonce sníst? V současnosti už máme k dispozici výsledky velkého počtu testů bezpečnosti GM organismů z celé řady zemí, a jejich závěr je jednoznačný. Ano, je to bezpečné. Sníst GM bramboru vylepšenou tak, aby více odolávala plísni bramborové, je úplně stejné, jako sníst jinou bramboru. V Evropě je ale hodně lidí, kteří tohle nechtějí slyšet. Když laboratoř veterinárního lékaře Federica Infasceliho z Neapolské univerzity publikovala několik studií, které jdou proti proudu, a tvrdí například, že se fragmenty genů z GM sóji dostávají ze střev do mléka kojících matek, tak to vzbudilo velikou pozornost.

Elena Cattaneo. Kredit: Presidenza della Repubblica.

Elena Cattaneo. Kredit: Presidenza della Repubblica.

Infasceliho výzkum hojně citují protigeneticky a genofobně zaměřené weby, které si svojí rétorikou nijak nezadají s ostatními xenofobními weby. A taky ho rádi vytahují novináři i politici, jako například během loňského léta, když probíhalo slyšení v italském Senátu kolem povolování pěstování GM plodin v Itálii. Z výzkumných publikací se stalo politické střelivo těžkého kalibru. Pozornost médií a odborníků se ale Infascelimu těžce nevyplatila.

V Itálii se v těchto dnech kolem Infasceliho výzkumu rozhořel vědecký skandál. Italské neurovědkyni Eleně Cattaneo z Milánské univerzity, která je zároveň poslankyní italského Senátu, se totiž Infasceliho publikace zdály podezřelé a tak se podívala na zoubek třem z nich. A hned narazila na stopy závažných manipulací, které vzbuzují fatální pochyby o věrohodnosti Infasceliho výzkumu.

Enrico Bucci. Kredit: BioDigitalValley.

Enrico Bucci. Kredit: BioDigitalValley.

Cattaneová objevila zásahy do obrázků v publikacích a také zjistila, že se některé z obrázků opakují v různých publikacích, ale přitom by podle popisků mělo jít o výsledky různých experimentů. Senátorka proto v září 2015 pověřila Enrica Bucciho, šéfa biomedicínské konzultační společnosti BioDigitalValley z italské Aosty, aby tři zmíněné Infasceliho studie pečlivě analyzoval. Soudní analýzy prokázaly, že Infasceliho články skutečně obsahují záměrně manipulované obrázky a shodné obrázky s odlišnými popiskami. Cattaneová pak v listopadu 2015 poslala výsledky šetření na Neapolskou univerzitu. Rektor univerzity Gaetano Manfredi zahájil vlastní vyšetřování, které by se teď mělo chýlit ke konci.

Jak už to ale v podobných případech bývá, když vyšetřovatelé narazí na závažné skutečnosti, které by se někdo mohl pokusit ututlat, tak v těchto dnech došlo k úniku tajných informací z vyšetřování Infasceliho výzkumu do italského tisku. A vyšetřovací komise Neapolské univerzity, která zahrnuje místní vědce i odborníky cizích institucí, se k tomu musela nějak postavit. Molekulární biolog Tommaso Russo z Neapolské univerzity, který toto vyšetřování koordinuje, potvrdil časopisu Nature, že jejich komise odhalila záměrnou manipulaci s daty. Jinými slovy, Infascelli je podvodník, který se snažil za každou cenu očernit geneticky vylepšené organismy a vědce, kteří s nimi pracují. Jak se rovněž dalo čekat, Infascelli se všem obviněním brání a tvrdí, že jakýsi expert vyloučil možnost manipulace s daty v jeho výzkumu. Dosavadní vývoj událostí ale nasvědčuje tomu, že to Infascelli tvrdě schytá.

BioDigitalValley.


BioDigitalValley.

Dne 14. ledna (2016) pověsil Bucci (BioDigitalValley) na web analýzu Infascelliho publikací. Nejen tři původně vyšetřované studie, ale také čtyři další publikace o krmení GM potravinami, jejichž spoluautorem byl Infascelli, a také PhD. práci z Infascelliho laboratoře. Ve všech těchto publikacích Bucci odhalil manipulaci s použitými obrázky a svá zjištění zaslal rektorovi Neapolské univerzity i samotnému Infascellimu. V lednu došlo i k tomu, že časopis Food & Nutrition Sciences zrušil jednu z inkriminovaných Infascelliho publikací, kterou otiskl v roce 2013. Jako důvod ovšem časopis zatím uvádí pouze neúmyslnou chybu s použitím stejného obrázku.

Postupně se ozývají i další vědci. Rostlinný genetik Wayne Parrott z Georgijské univerzity v Athens nezávisle dospěl ke stejnému názoru a upozornil časopisy, které publikovaly Infascelliho výzkumy, že může jít o záměrnou manipulaci s daty. Jak je vidět, ke zpochybnění nezávadnosti GM plodin je nutné systematicky podvádět.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

TOPlist