Zdražit maso, ať na něj lidi přejde chuť. Respekt se přidává k boji proti „masité dietě“ ve jménu planety
Uveřejněno dne 2 září 2019 000 11:59Ivan Lamper ve svém článku v týdeníku Respekt přibližuje českým čtenářům text portálu Vox věnující se tématu diskutované daně z masa. O té uvažují především politici v sousedním Německu, ale nejen tam. Redaktor Respektu přidává i svůj komentář.
„Přestože je senátor ODS Tomáš Jirsa přesvědčen, že jeho nedělní biftek nemůže přece nikomu způsobit žádnou škodu, vědci si myslí, že nemá pravdu,“ začíná Lamper svůj článek v rubrice „Denní menu“ týdeníku Respekt, která českým čtenářům v překladu přibližuje texty světových médií.
„Kromě zvířat samotných škodí láska k masité dietě i Zemi a začínají se objevovat hlasy, že je nutné s tím něco dělat,“ píše Lamper.
A jaké jsou podle redaktora Respektu možnosti? „Třeba maso zdražit, aby časté konzumenty trochu přešla chuť,“ píše a zmiňuje plány na zvýšení daně z přidané hodnoty u masa, kterou navrhli minulý týden politici z různých stran v sousedním Německu. „Oficiálním důvodem návrhu je snaha snížit celonárodní spotřebu masa, zlepšit životní podmínky chovaných zvířat a přispět k ochraně životního prostředí,“ píše.
„Německo v těchto úvahách není samo, Dánsko a Švédsko zvažují stejný přístup,“ cituje Lamper Vox. Dále zmiňuje i čerstvou zprávu OSN, podle které je pro úspěch v boji proti změnám klimatu „klíčové změnit náš přístup k nakládání s půdou a k produkci potravin“.
Následně Lamper dodává, že odpor proti zavedení takovýchto věcí se často vede s argumentem, „že jde o omezování osobní svobody, a u masa to zřejmě bude stejné,“ píše Lamper.
Lamper zmiňuje i další námitky proti zavedení daně z masa, které se objevují, jako například „možné ekonomické škody, které jejím zavedením utrpí majitelé zvířecích chovů“. „Část stoupenců daně proto navrhuje, aby její výtěžek sloužil ke kompenzaci postižených farmářů v přechodním období, kdy si budou hledat jiné možnosti obživy,“ píše Lamper.
Zmiňuje také námitku, že „daň z masa může dopadnout na nemajetné vrstvy a připravit je o zdroj dostupných a nezbytných kalorií“. Odpověď na tuto hrozbu již podle Lampera experti hledají „v odpovídajícím vyladění daňového nástroje“, odkazuje na Vox Lamper. Daň by se podle něj měla vypočítat tak, aby nedopadala na nízkopříjmové konzumenty.