ZELEŇ UŽ SE NEHODÍ?

Uveřejněno dne 3 června 2021 000 12:42

Časopis National Geographic přinesl zajímavou studii zabývající se analýzou emisí uhlíku týkající se jak globálního efektu, tak i oblasti Amazonského pralesu. A ,,odborníci“ došli k zajímavému závěru. Lesy místo napomáhání ochlazování planety naopak urychlují její ohřívání. Dokonce i české lesy decimované kůrovcem jsou dle ,,výzkumu“ zdrojem emisí na rozdíl od toho, aby jejich množství snižovaly.

Nemusíte být zrovna odborník přes rostliny, přesto je všeobecné známo, že rostliny CO2 potřebují ke svému životu. Do studie však byly přibrány i další plyny, mezi nimiž je třeba metan. Tento uhlovodík vzniká několika biologickými procesy, proslulé je vypouštění například skotem. ,,Prdící krávy“ jsou trnem v oku Zeleným, kteří by rádi omezili jejich chov a přesvědčují lidi, aby buď přešli na rostlinnou stravu, případně se začali těšit na syntetické steaky propagované Billem Gatesem. Ostatně i k tomu se náš vědec Ač dopídil, máme přestat jíst maso. České lesy dle našeho znalce klimatologických a biologických jevů Ače díky suchu a kůrovce postrádají schopnost ukládat CO2. Vědec Ač nepopírá, že snižování této schopnosti způsobuje člověk a jeho činnost. Ta zapříčinila jak jejich mizení, tak i to, že lesy de facto více dýchají, při čemž produkují více uhlíku. Jestli už Vám z toho jde hlava kolem., tak se tím nezabývejte. Protože byste se zároveň dozvěděli, že se začíná přemnožovat hmyz. Na včelu u nás v létě sice nenarazíte, motýla nepotkáte a ovádů bylo dříve také o dost více. A plno jiných druhů taktéž. Ale někomu se zdají být přemnožené.

Ačem popsaný proces má možná teoretický základ ve skutečných dějích, nicméně je v celé úvaze několik základních nedostatků. Loňské a letošní počasí poukazuje na to, že se žádné globální oteplení nekoná. Naopak lze dle některých prognóz očekávat spíše postupné ochlazovaní způsobené sníženou aktivitou Slunce. Tzv. Malá doba ledová se v různých sinusoidách střídá s teplými etapami a průměrnými obdobími. To, že se ekoteroristé momentálně snaží vytvářet dojem blížící se teplotní katastrofy, je naprostá demagogie a potlačování historických faktů. Pokud jde o metan, jeho obrovská ložiska jsou především na zamrzlé Sibiři a možná by jejich prudké uvolnění mohlo způsobit určité komplikace, nicméně planeta si s podobnými věcmi umí poradit, protože za svou dlouhou dobu existence už prošla různými procesy, a to bez ohledu na své momentální obyvatele.

Snižovaní konzumace masa by nutně vedlo k vyšší spotřebě rostlinných produktů. Už nyní mají naše pole dost práce s produkcí nepotřebných plodin, hnojí se chemií z Agrofertu, Chybí obilí, cukrová třtina, na českou bramboru často jen vzpomínáte, česnek a cibule jsou na tom podobně. Ovoce se vozí přes půl světa. Možná tu máme daleko větší producenty CO2, kterými jsou nadnárodní korporace nakupující sice na levných trzích, ale následně jsou nuceny zboží rozvážet do vzdálených míst. My poté sice máme v březnu krásně vypadající jahody, moc si na nich ale nepochutnáme. Kdybychom tedy u nás doma pěstovali to, co jíme, to i včetně hospodářských zvířat, a dokupovali jen to, co vyprodukovat nedokážeme, rázem by se ušetřilo tolik CO2, že i kdyby snad skutečně mohl uhlík za oteplování planety, museli bychom přesto zeměkouli začít přitápět. Udržet rovnováhu v přírodě vyžaduje při nynějším stoupajícím trendu počtu obyvatel na zemi efektivní způsoby. A mezi ně zbytečně křižující lodě, letadla a kamiony rozhodně nepatří.

Šílenci si s oteplováním nedají pokoj. Zneužijí všeho jen proto, aby z každé desetiny stupně vytěžili maximum. A začne li skutečně v nejbližších letech teplota klesat, budou se bouchat do prsou a chválit se za to, jak zachránili planetu. Místo boje proti chemii, geneticky modifikovaným rostlinám, tedy nepřirozeným hybridům, nesmyslně rozsáhlé nákladní přepravě a naprosto nepotřebnému vynášení satelitů do blízkosti planety se zabývají zavíráním elektráren, likvidací spalovacích motorů a nenávisti k masu. Naše Země byla kdysi modro-zelená. Voda nikam nezmizela a zeleň díky lidem ustupuje. Návrat k přirozené rovnováze velí vysadiit lesy tam, kde zbytečně zmizely, znamená to ale také vrátit skot na pastviny a na polích pěstovat to, co se na nich urodí a my zkonzumujeme. Globalizace nám vzala radost z italské kuchyni v Itálii, z kebabu v Turecku a Orientu, klokaního steaku v Austrálii a nefalšované ,,číny“ na východu Asie. Podobné je to i se spotřebním zbožím. Možná je to lepší řešení než se pořád zabývat uhlíkovou stopou. Jednou se tomu oteplování naši potomci budou smát. Nedáte si dnes k obědu pořádný steak?

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

TOPlist